Kleinschalige praktijk
Avond-, weekend- en inloopspreekuren
Laagdrempelig te bereiken
(Pret)echo's op de praktijk
Klein & Puur Verloskunde

Zwangerschapsklachten

Misselijkheid

Door een bepaald zwangerschapshormoon (HCG) kan je je misselijk voelen. De ene zwangere heeft hier meer last van dan de andere. Het kan helpen om een lege maag te vermijden. Daarom adviseren wij om verdeeld over de dag kleine beetjes te eten. ‘s Ochtends kun je het beste iets eten voordat je opstaat, zoals een cracker, stukje ontbijtkoek of beschuit. Daarnaast is het ook beter om voeding die zwaar op de maag ligt of veel vet bevat te vermijden. Goed slapen kan misselijkheid beperken. Wanneer de misselijk te erg wordt, kun je via de huisarts medicijnen krijgen. Houd je geen eten of drinken meer binnen, dan is het belangrijk dat je ons belt.

Vermoeidheid

Zwanger zijn vraagt energie van jouw lichaam. De zwangerschapshormonen en de groei van de baby leiden tot vermoeidheid. Het is dus helemaal niet gek als je het idee hebt dat je eerder moet gaan slapen. Luister goed naar je lichaam en neem voldoende rust als je lichaam hierom vraagt. Na het eerste trimester (+/- 12 weken) nemen de vermoeidheidsklachten vaak af.

Aambeien

Je zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat je bloedvaten in je hele lichaam slapper worden. Dit zorgt voor een grotere kans op aambeien. Aambeien zijn kleine uitstulpingen van bloedvaatjes bij de anus. Ze kunnen jeuken en pijn doen. Vooral als je ontlasting hard is (obstipatie) en je moet persen om deze op gang te brengen. Ze kunnen de klachten zelfs verergeren. Harde ontlasting is daarnaast ook een klacht die in de zwangerschap veel voorkomt. De hormonen veroorzaken namelijk niet alleen aambeien, maar maken ook je darmen minder actief.
Je kunt harde ontlasting, en daarmee aambeien, proberen te voorkomen door:

  • vezelrijk te eten (volkoren producten, pruimen/kiwi’s);
  • veel water te drinken;
  • je bekkenbodem (en daarmee je sluitspier) te trainen;
  • regelmatig te bewegen;
  • rustig de tijd te nemen voor je ontlasting.

Bandenpijn

Je baby groeit en dat maakt dat de baarmoeder meegroeit! Door de groei van de baarmoeder komt er veel druk te staan op de banden, wat leidt tot bandenpijn.
Je baarmoeder zit namelijk met banden aan het bekken vast. Het uitrekken van de banden veroorzaakt een zeurende en soms stekende pijn. Bandenpijn is erg vervelend, maar kan gelukkig geen kwaad voor jezelf of de baby.

Bij bandenpijn kun je last hebben van pijn rond het schaambot of in de liezen. De stekende pijn kan doortrekken naar de onderrug, vagina en schaamlippen. Het kan zich voordoen bij de volgende activiteiten:

  • Na een stuk lopen of bij een plotselinge of intensieve beweging;
  • Bij hoesten, niezen of een volle blaas;
  • Bij bukken;
  • Als het kindje veel beweegt in je buik.

Het is helaas niet te voorkomen, maar wel te verminderen en te verzachten. Een warm en ontspannen bad of douche kan ervoor zorgen dat de pijn minder wordt. Probeer bukken, zwaar tillen of andere zware inspanning te vermijden.

Harde buiken

Als je zwanger bent, dan kan het gebeuren dat je buik af en toe hard aanvoelt. Na 20 weken kan dit je af en toe gaan opvallen. Naarmate de zwangerschap vordert, kunnen deze harde buiken steeds vaker voorkomen. Het kan een onaangenaam gevoel zijn, maar niet iedereen merkt het op. Harde buiken zijn een normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap, maar kunnen ook een teken zijn om het even iets rustiger aan te gaan doen. De volgende factoren kunnen een harde buik veroorzaken:

  • Een actieve baby;
  • Bukken;
  • Gemeenschap;
  • Een volle blaas of een blaasontsteking;
  • Snelle of onverwachtse bewegingen;
  • Stress.

Wanneer je twijfelt of het een harde buik is of wellicht (oefen)weeën zijn, neem dan contact met ons op. Wij beantwoorden je vraag graag.

Oefenweeën

Oefenweeën voel je voornamelijk in de laatste weken van je zwangerschap. De baarmoeder is alvast aan het oefenen voor het echte werk. Een oefenwee kun je omschrijven als een pijnlijke harde buik. De weeën kunnen ook met regelmatige tussenpozen komen, waardoor je jezelf kunt afvragen of dit nu wel of niet het begin is van de bevalling. Oefenweeën zullen na een warme douche of bad met eventueel twee paracetamol afnemen, terwijl echte weeën door zullen zetten. Dus neem de tijd om het onderscheid waar te nemen. Indien je twijfelt, mag je ons altijd bellen!

Obstipatie

Om plaats te maken voor je steeds groter groeiende baarmoeder, verplaatsen je darmen van je onderbuik langzaam naar je bovenbuik. Je kunt hierdoor minder vaak ontlasting krijgen, waardoor deze hard wordt. Ook zorgen je hormonen in je lichaam ervoor dat je darmen minder hard werken, waardoor de ontlasting ook hard wordt. Dit hard worden van de ontlasting noemen we obstipatie. Naast dat harde ontlasting onprettig is, kan het ook aambeien tot gevolg hebben. Je kunt harde ontlasting en daarmee aambeien proberen te voorkomen door:

  • vezelrijk te eten (volkorenproducten, pruimen/kiwi’s);
  • veel water te drinken;
  • je bekkenbodem (en daarmee je sluitspier) te trainen;
  • regelmatig te bewegen;
  • rustig de tijd te nemen voor je ontlasting.​

Spataderen

Spataderen zijn aderen die er een beetje blauw en bobbelig uit kunnen zien. Je zult ze misschien wel eens hebben gezien op benen, maar ze komen ook voor op schaamlippen en rond de anus (aambeien). Geen zorgen, het is een bekende zwangerschapskwaal.
Het komt doordat de hoeveelheid bloed in je lichaam tijdens de zwangerschap toeneemt met wel 1,5 liter. Er moet dus extra bloed worden rondgepompt, terwijl je aderwanden tegelijkertijd verslappen onder invloed van je zwangerschapshormonen. Daarnaast zorgt de groeiende baarmoeder ervoor dat de terugstroom van het bloed vanuit je benen naar je hart minder gemakkelijk verloopt. Je kunt de kans op spataderen verkleinen door:

  • Bij een lange zit (op werk, in de auto) ieder half uur een stukje te wegen. Dit stimuleert de bloedcirculatie door de beweging van je spieren. Zwemmen en in het water lopen heeft hetzelfde effect. De druk van het water zorgt dat het bloed weer omhoog geduwd wordt.
  • Slaap met je voeten iets hoger dan je hart. Dit zorgt ervoor dat het bloed uit je benen en enkels makkelijker terugstroomt.
  • Draag géén elastische banden om je benen, zoals kousenbanden en jarretels. Deze verminderen de terugstroom van het bloed naar het hart, waardoor de druk in de aderen toeneemt.
  • Leg je benen even omhoog. Om uit te rusten is dat sowieso een goede tip en het verkleint de kans op spataderen. Win-win!

Mocht je al last van hebben van spataderen dan bestaan er kousen die de druk kunnen verkleinen. Deze kousen kun je aan laten meten door een specialist en zijn volledig veilig te gebruiken in de zwangerschap.

Bekkenklachten

Door verschillende zwangerschapshormonen verweekt het bekken. Dit betekent dat het bekken slapper wordt. Dit proces heeft als doel dat jouw baby straks geboren kan worden. Heel nuttig dus, maar het kan zorgen voor klachten in je heupen, bekken en onderrug. Door rust te nemen, te letten op je houdingen en houdingen af te wisselen kun je de klachten verminderen.

Als het erger wordt en het jou in je dagelijkse leven gaat belemmeren, dan is het verstandig om op tijd contact op te nemen met een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het bekken. Hij/zij kan je met massage of passende oefeningen verder helpen en de pijn beperken. Je kunt zonder verwijzing van de huisarts bij een bekkenfysiotherapeut terecht.

Klein en Puur Verloskunde is gevestigd in een multidisciplinair centrum, waar de bekkenfysiotherapeut van Together in Motion (T.i.M.) – fysiotherapie je verder kan helpen. Wij maken graag een afspraak voor je.

Vaginale afscheiding

Afscheiding kan buiten de zwangerschap al per periode en persoon heel erg verschillen. De structuur, maar ook de hoeveelheid. Dit gebeurt onder invloed van hormonen. Gedurende je zwangerschap verandert dit dus ook. Het kan toenemen ten opzichte van wat je gewend bent. Ook kan de structuur en kleur anders zijn. Zo kan het bijvoorbeeld waterdun, brokkelig, heel wit of een beetje gelig zijn. Twijfel je of het normaal is? Bel ons gerust even.

Belangrijk is om te letten op klachten zoals: roodheid rondom de vagina, fors toegenomen vaginale afscheiding, jeuk of pijn bij gemeenschap. Er kan dan namelijk sprake zijn van een vaginale schimmelinfectie (candida infectie). Je kunt dit laten controleren bij de huisarts. Medicatie hiervoor is veilig te gebruiken in de zwangerschap en biedt vaak snel verlichting.

Bloedarmoede

Bloedarmoede, wat is dat eigenlijk? Je hebt geen tekort aan bloed, maar je kunt wel een te kort hebben aan ijzer. Dat is iets heel normaals in je zwangerschap. Je hebt een hogere behoefte aan ijzer en door de normale toename van de hoeveelheid bloed, daalt je ijzer altijd een beetje. Je hebt als zwangere vrouw ongeveer 11 tot 19 mg ijzer per dag nodig. Als je borstvoeding geeft is dit zelfs 20 mg. Als je een gevarieerd voedingspatroon hebt, dan hoef je je niet zo zorgen te maken over je ijzerinname. Dan krijg je over de gehele dag voldoende binnen. Als je een ijzertekort hebt, kan dit zorgen voor klachten zoals duizeligheid, bleek zien, kortademigheid. Deze klachten kunnen ook horen bij een normaal verlopende zwangerschap.

Extra ijzer tot je nemen is nooit verkeerd. Het is slim om ijzerrijke producten te eten in combinatie met voedingsmiddelen die veel vitamine C bevatten, zoals: paprika en sinaasappel. Het eten/drinken van zuivelproducten kun je juist beter laten tijdens de maaltijd.

IJzerrijke producten zijn:

  • Groene groenten;
  • (Rund)vlees;
  • Appelstroop;
  • Peulvruchten;
  • Aardappelen;
  • Zaden en granen.

Naast een goede, gevarieerde voeding kan Floradix je helpen om je ijzer op peil te houden of brengen. Floradix is een natuurlijk elixer dat bestaat uit foliumzuur, vitamine C en ijzer. Je kunt deze kopen bij de apotheek, drogist of bij ons op de praktijk.

Lees meer over het verloop van een bevalling tot aan…

Lees meer

Heb je een positieve zwangerschapstest? Gefeliciteerd! Maar, wat nu?

Lees meer

Heb je een positieve zwangerschapstest? Gefeliciteerd! Maar, wat nu?

Lees meer