Kleinschalige praktijk
Avond-, weekend- en inloopspreekuren
Laagdrempelig te bereiken
(Pret)echo's op de praktijk
Klein & Puur Verloskunde

Echo

Het maken van echo’s is de laatste jaren een onmisbaar onderdeel geworden bij het uitvoeren van de controles in de zwangerschap. Er worden er een aantal aangeboden in de zwangerschap die vergoed worden door de zorgverzekeraar. Dit zijn de: termijnecho en de 20-weken echo. Daarnaast bieden we standaard twee extra echo’s aan. Dit zijn de vroege echo en de liggingsecho. Het kan zijn dat er tijdens de zwangerschap een indicatie ontstaat om nog een echo te maken, bijvoorbeeld om de groei te meten. We zullen je hierover dan uitgebreid voorlichten tijdens je afspraken op de praktijk.
Lijkt het jullie leuk om een extra echo te maken om jullie kindje te bewonderen? Dat kan ook! Door middel van een pretecho.

Vroege echo

De vroege echo kan, als jullie dat willen, gemaakt worden nog voordat de termijnecho plaatsvindt. Deze echo kunnen we maken vanaf 7-8 weken. Eerder is er nog niets te zien en daardoor nog niets te zeggen over de conditie van de zwangerschap. Met deze echo kan worden vastgesteld of er een kloppend hartje te zien is.

Termijnecho

Tussen de 10 en 12 weken van de zwangerschap wordt er opnieuw een echo gemaakt. Deze echo wordt de termijnecho genoemd. Door middel van deze echo stellen we vast wanneer je bent uitgerekend. Daarnaast wordt ook gekeken naar een aantal lichamelijke aspecten van het kindje en of er sprake is van een eenling of een meerling.

20 weken echo

Tussen de 19 en 21 weken hebben jullie de mogelijkheid om te kiezen voor de 20 weken echo. Dit is een medische echo, met als doel eventuele ernstige lichamelijke afwijkingen te ontdekken bij het kind. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de aanwezigheid van een open schedeltje of open ruggetje, de groei, het vruchtwater en de ligging van de placenta. De echo brengt geen risico’s met zich mee. In de meeste gevallen wordt er niets ontdekt tijdens dit onderzoek, maar het kan zijn dat er iets afwijkends wordt gezien. Er wordt dan vervolgonderzoek aangeboden en gesprekken gevoerd om uitgebreid informatie te krijgen over de mogelijke gevolgen voor het kind.
De 20-weken echo wordt uitgevoerd door echoscopist die hierin gespecialiseerd is. Deze vindt dus niet plaats op de praktijk, maar in echocentrum ‘de Look’ in Den Hoorn.
Rond de 15e week krijgen jullie een folder mee met meer informatie over deze echo. Meer informatie of de folder, kun je alvast hier vinden.

Liggingsecho

De liggingsecho vindt plaats rond de 35e week. Hierbij kijken we met de echo of het hoofdje van de baby naar beneden ligt. Het kindje draait namelijk rond in je baarmoeder en neemt pas vanaf ongeveer 32 weken de vaste positie aan. Meestal is dit een hoofdligging, maar in ongeveer 3-4% van de gevallen ligt het kindje in stuit en heel soms dwars. Er is dan een uitwendige draaiing (versie) mogelijk om het kindje te draaien. Indien dit het geval is geven we je tijdens het consult meer informatie over de mogelijkheden. Daarnaast bekijken we of de hoeveelheid vruchtwater nog voldoende is. Doordat het kindje bij deze termijn al erg groot is geworden, is het vaak lastig om nog leuke beelden te zien.

Pretecho’s

Als je het leuk vindt om je kindje vaker te zien dan kan dat door het doen van pretecho’s. Het woord zegt het al: voor de pret, er wordt dan geen medisch onderzoek verricht. Het zijn echo’s die je tegen betaling kunt kopen om een extra moment te hebben om jullie kindje te bewonderen. Dit kan voorbeeld voor geslachtsbepaling na 16 weken, maar ook daarna. De mooiste beelden krijg je als het kindje nog niet al te groot is. Je kunt daarom deze echo’s het beste inplannen voor 27 weken. Voor meer informatie over pretecho’s, klik hier.

Lees meer over het verloop van een bevalling tot aan…

Lees meer

Heb je een positieve zwangerschapstest? Gefeliciteerd! Maar, wat nu?

Lees meer

Heb je een positieve zwangerschapstest? Gefeliciteerd! Maar, wat nu?

Lees meer