Kleinschalige praktijk
Avond-, weekend- en inloopspreekuren
Laagdrempelig te bereiken
(Pret)echo's op de praktijk
Klein & Puur Verloskunde

Kraamzorg

Tijdens de kraamtijd (en in het geval van een thuisbevalling) is er een kraamverzorgster aanwezig. Dit is iemand die veel verstand heeft van de verzorging van baby’s, voeding en hygiëne. Zij kan al jullie vragen beantwoorden en helpt jullie in de eerste 8-10 dagen met het verzorgen van de baby. Daarnaast doet zij ook de medische controles bij zowel moeder als kind. Zo meet zij de temperatuur en de polsslag van moeder. Daarnaast beoordeelt ze de hoogte van de baarmoeder en kijkt ze naar de eventuele hechtingen. Bij het kind meet zij onder andere de temperatuur, beoordeelt zij de kleur van de ontlasting en bepaalt zij het gewicht. Dit is nog lang niet alles, maar dat zullen jullie ondervinden in de kraamtijd.

Wij als verloskundigen hebben nauw contact met de kraamverzorgster. Zo belt zij ons op als zij afwijkende controles heeft gevonden of vragen heeft. Ook bespreken wij altijd hoe het gaat op het moment dat wij bij jullie thuis langskomen voor de visite. Deze visites doen wij in principe om de dag en vinden plaats tot ongeveer 10 dagen na de bevalling. Samen overleggen we dan wat het beste is om te doen op dat moment.

De kraamtijd is namelijk een bijzondere en mooie week, waarbij er soms ook een aantal ongemakken om de hoek kunnen komen kijken. Of je nu van je eerste, tweede of derde kindje bent bevallen, het blijft dat ieder gezinslid moet wennen aan de nieuwe situatie. En dat is begrijpelijk! Soms kost dit even tijd en dat geeft niets. Naast het genieten en verliefd zijn, kunnen er ook een aantal dingen minder leuk zijn. Denk hierbij aan de vermoeidheid, slapeloze nachten en een hongerige baby. De stuwing van borsten die gedurende de week op komt zetten, maar ook de kraamtranen oftewel de ‘babyblues’ die meestal op dag 3 van het kraambed kunnen komen. Het is daarom heel belangrijk dat er goede begeleiding is tijdens het kraambed. Wij als verloskundigen bieden deze begeleiding samen met de kraamzorg heel intensief tijdens de eerste 8 tot 10 dagen van de kraamtijd.

De kraamzorg dien je al in de zwangerschap te regelen. Wij zullen je hier tijdens de zwangerschapscontroles op wijzen. Het is belangrijk dat dit in ieder geval voor de 16e week van de zwangerschap geregeld is. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om kraamzorg aan te vragen. Hier noemen we zomaar een greep uit het aanbod:

Lees meer over het verloop van een bevalling tot aan…

Lees meer

Heb je een positieve zwangerschapstest? Gefeliciteerd! Maar, wat nu?

Lees meer

Heb je een positieve zwangerschapstest? Gefeliciteerd! Maar, wat nu?

Lees meer