Miskraam
Een miskraam kun je niet voorkomen. Helaas gaat niet elke zwangerschap goed. Het kan zijn dat het hartje is gestopt met kloppen, er kan sprake zijn van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of de helft van een tweeling verliezen.
Hoe herken je een miskraam?
Een miskraam kan beginnen op verschillende manieren. Soms begint het met licht bloedverlies dat in enkele dagen langzaam meer wordt. Een miskraam kan ook in één keer op gang komen. Meestal heb je bij een miskraam enkele uren bloedverlies waarbij je weefselresten ziet in combinatie met krampen die vergelijkbaar zijn met hevige menstruatiepijn.
Het kan ook dat er tijdens een echo geen kloppend hartje te zien is. Als je minder dan 6 weken zwanger bent, is het normaal dat er nog geen hartslag te zien is. Het hoeft dus niet direct te betekenen dat er sprake is van een miskraam. Daarom maken we in dit geval altijd later nog een echo.
Indien er sprake is van een miskraam, dan kan dit op verschillende manieren verlopen. Soms komt de miskraam spontaan op gang en krijg je bloedverlies. Het kan ook gebeuren dat een miskraam pas met een echo geconstateerd wordt. Dan kun je er voor kiezen tot het vanzelf op gang komt. Daarnaast kun je ook medicatie gebruiken om de miskraam op gang te laten komen, of kiezen voor een medische ingreep. Hier geven we je indien nodig meer informatie over tijdens het consult.
Je kunt na een miskraam toch een positieve zwangerschapstest hebben. Dit komt omdat er vaak nog zwangerschapshormonen in je lichaam aanwezig zijn. Na een miskraam kun je, alleen als je dit wilt, direct weer zwanger worden. Er is geen medische noodzaak om te wachten.
Emotionele verwerking
Het verlies van je zwangerschap heeft emotioneel impact. Veel vrouwen hebben na het verlies van hun prille zwangerschap een moeilijke tijd. Voor vrouwen én hun partners heeft een miskraam vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken.
De miskraam betekent bijvoorbeeld dat je toekomst anders is dan je dacht. Dit verlies maakt plotseling een einde aan alle plannen en fantasieën over dit kind. Misschien vraag je je af waarom het mis ging. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk en logisch gevolg was. Maar naast deze feitelijke verklaring denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om de miskraam te voorkomen. Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn niet terecht.
Ook is het goed om te weten dat er geen tijdspad te geven is tot het verdriet over is. Dat is voor iedereen anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt. De tips hieronder kunnen helpen.
Wat kun je doen?
- Neem serieus wat je voelt. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien voel je ook berusting of zelfs opluchting. Dat kan. Niks is gek.
- Praat erover. Misschien met een vriendin, met je partner, met je zus of een buurvrouw. Natuurlijk ben je ook welkom bij ons.
- Weet dat je partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen.
- En merk je dat je energie niet terugkomt? Of dat je maar blijft piekeren? Zoek dan hulp om het verlies van je zwangerschap te verwerken. Dit is geen thema om mee aan te rommelen. Zoek begeleiding die bij jou past.
Het zien van het kindje kan soms helpen in het verwerken of afscheid nemen. Als je wilt kun je het kindje, middels de watermethode opvangen en bewaren. Lees hierover meer op: www.dewatermethode.nl.
Als je meer informatie wilt of twijfelt over je klachten mag je ons altijd bellen. Meer lezen over dit onderwerp kan hier.